kennel Erimoone

S-pentueSyntynyt: 27.08.2014
3 urosta + 2 narttua

isä: Nutukas Skoude (yllä) & Kaukametsän Yönsilmä (alla) kaksoisastutus
emä: Kylkimyyryn Striida

S-pentue
Nimi Missä? Silmät Polvet Lonkat Kyynärät Pompe Prcd-pra Muut Paimennus Katselmus&Näyttely
u. Sateentekijä Pohjois-Pohjanmaa a, terve a, terve kivekset OK, DM a
u. Shokkihoito Uusimaa a, terve a, terve kivekset OK, DM a Käynyt lampailla
u. Sähköpaimen Pohjois-Pohjanmaa a, terve a, terve Kivekset OK, 1v iässä kastroitu (ei terveydellistä syytä), DM a
n. Silmäterä Pohjanmaa OK [03/16] 0/0 a, terve a, terve sydän OK, rasvanapa, tasapurenta, DM a Käynyt naudoilla ja lampailla useasti
n. Sielunsisko Pohjois-Karjala OK [10/15] 0/0 B/B 0/0 a, terve a, terve P1 puutos alhaalla, DM b, sydän&selkä OK Käynyt lampailla
Mila astutettiin kahdella eri uroksella kesäkuun loppupuolella 2014, 6-vuotiaalla ensikertalaisella, Nutukas Skoudella sekä virkeällä, 10-vuotiaalla veteraanilla, Kaukametsän Yönsilmällä. Kaksoisastutuksia käytetään suomessa vielä harmittavan vähän, johtuen varmasti osaltaan lisäkustannuksista, mitä tästä huvista koituu. Läheskään aina kaksoisastutukset eivät onnistu mutta tässä pentueessa syntyi kun syntyikin molemmilla uroksille jälkeläisiä, Kodalle kolme ja Wallelle kaksi. Mukavaa, että "ylimääräinen" työ palkittiin!

Pentueen emä on 2008 syntynyt narttu joka asuu kaksihenkisessä perheessä ainoana koirana. Mila on luonteeltaan suhteellisen rauhallinen mutta ei siltikään koskaan kieltäydy pitkistä lenkeistä metsissä samoillen. Milalla on sopivasti "pilkettä silmäkulmassa" eikä se ole turhia nöyristelevä tai mielistelevä narttu, tietää oman arvonsa. Milan lonkat, kyynärät, selkä ja olkanivelet tutkittiin 2013 kesällä, lonkat B/B (indeksi 105), kyynärät 0/0, selkä ja olkanivelet ok. Polvet tutkittu aikaisemmin 0/0, silmät peilattu viimeksi huhtikuussa 2014, terveet. Pentue oli Milalle ensimmäinen ja viimeinen, koska yhden pennun istukan irrotessa ennenaikaisesti, jouduttiin pentue sektioimaan ja samalla Mila steriloitiin.

Mila on suorittanut poropaimennustestin hyväksytysti Rovaniemellä maaliskuussa 2014 ja on luonnetestattu pistein +157, laukausaltis. Täältä voit katsoa Milan luonnetestin videona. Mila on käynyt kolme kertaa virallisessa näyttelyssä ja parhaimpana laatuarvosanana saanut nuorten luokasta erittäin hyvän (EH). Lisäksi Mila on käynyt useasti Paimensukuisen Lapinkoira seuran ulkomuotokatselmuksissa joista parhaimpana "saavutuksena" avo1 narttujen voitto Oulussa 2012, Tuomarina Laura Siljander, Kennel Liehkun.

Koda eli Nutukas Skoude, lonkat C/C (indeksi 90), kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät PPM (Persistoiva pupillaari membraani, Sikiökautinen jäänne pupilla-aukkoa peittävästä rakenteesta.) Muuten OK (04/14), prcd-PRA sekä pompe terve. Luonnetestattu pistein +209, laukausvarma (hermorakenne +2, tasapainoinen). Saatiin mahdollisuus ottaa Koda mukaan astutuspuuhiin tänne kotiin ja oli kyllä todellakin tasapainoinen ja rauhallinen uros :) Tuntui ettei herraa hetkauttanut oikeen mikään ja täysin vieraassa paikassa vieraiden ihmisten kanssa se oli kuin kotonaan.

Walle eli Kaukametsän Yönsilmä on 10-vuotias virkeä veteraani jolla ennestään yksi pentue (2n+5u). Lonkat B/B (indeksi 108), polvet 0/0, prcd-PRA & pompe terve. Walle asuu poikansa kanssa samassa taloudessa ihan kotikoirana maalla. Nuorempana ollut vähän epäileväinen vieraita ihmisiä kohtaan mutta näin vanhemmiten minusta kohteliaan kiinnostunut vieraista, kävi meidätkin häntä heiluen moikkaamassa kun mentiin aitaukseen ottamaan siitä kuvia astutusiltana. En ole koskaan millään lappalaisella nähnyt tämän tyylistä intensiteettiä tehdä sille annettuja tehtäviä - tokoilut takapihalla makupalan toivossa sai vilkkaan veteraanin täysin tyyneksi ja 101% hommaansa keskittyväksi - tein yhden lapinreissun Wallen tyttären kanssa samassa porukassa ja silloin jo ihastelin tuota intensiivisyyttä ja nyt tiedän, mistä moinen on periytynyt. Wallen kanssa asuva Oliver -poika onkin sitten rauhallisempi tapaus.