Kennel Erimoone kennel Erimoonen

Erimoone Tähtitiede

   


Kutsumanimi: Akka
Rotu: suomenlapinkoira (Paimensukuinen)
Sukupuoli: narttu
Väri: parkki vaalein merkein
Syntymäaika: 01.10.2015
Isä: Wagner "Tiiti"
Emä: Nereaneidon Taikausva "Varma"
Missä?: Lappi


Terveys

PRA-prcd status: A, terve
Pompen status: a, terve polveutumisen perusteella
DM status: A, terve
Silmät: Distichiasis, Ektooppinen cilia, PPM iris-iris, Sarveiskalvon dystrofia/degeneraatio [02/20]
Polvet: 0/0
Lonkat: B/B
Kyynärät: 0/0
Selkä: SP0, VA0, LTV0
Sydän: Ei sivuääniä
Muuta: Entinen sijoituskoira, ei pentuetta.
Steriloitu lyhyen juoksukierron vuoksi syksyllä 2019. Toisessa silmässä silmää ajoittain ärsyttävä ylimääräinen ripsi, keväällä 2019 toiseen silmään kehittyi mineraalikide joka on aineenvaihdunnallinen häiriö sarveiskalvossa.


Muuta

Luonnetesti: +125 laukausvarma, Video

Akka koiranetissä

Akan retkikaveri ja omistaja Annika kirjoittaa koirastaan:
"Akka on minulle elämäni ensimmäinen koira, jonka tuloa kypsyttelin ja harkitsin pitkään. Olen tyytyväinen, että koiraa tuli harkittua niin kauan. Tuloksena oli sitten minulle täydellinen koira. Akka tuli minulle monipuoliseksi elämänkumppaniksi: tarkoitus oli ottaa koira mukaan niin moneen paikkaan kuin mahdollista ja kokeilla eri harrastuksia.
Akan kanssa on ollut helppo mennä ravintoloihin, kyläpaikkoihin, tunturiin, julkisiin liikennevälineisiin, kanoottiin, telttaan ja hiihtoladulle. Akka on asunut onnistuneesti ensimmäiset kuukautensa kaupungissa kerrostalossa ja sen jälkeen Lapissa omakotitalossa.
Akka on ensimmäinen koira, jonka olen kouluttanut ja mielestäni koira on ollut helppo koulutetteva. Olen toki saanut Akan sisarusparvesta ja kasvattajasta loistavat kumppanit kasvatukseen. Akka myös palkkaantuu herkuilla aukottomasti!

Akan kanssa olen kokeillut henkilöhakua, jälkeä, noseworkia, agilitya ja paimennusta. Meille mieluisinta on ollut haku ja agility. Harrastaminen on ollut satunnaista, mutta tiedän, että tämän koiran kanssa voisin mitä tahansa näistä lajeista harrastaa enemmänkin. Koiran into etsiä ihminen maastosta on ollut suorastaan liikuttavaa katseltavaa. Akalle jokainen ihminen on mahdollisuus kiemurrella ässänä mielihyvästä. Myös pääosin epävirallisissa kehissä on käyty Akan kanssa pyörähtämässä ja koiran aktiiviseen kontaktiin on voinut sielläkin luottaa. Harrastamista Akan kanssa voisi vielä luonnehtia niin, että Akan fokus pysyy hyvin siinä mitä ollaan tekemässä, osittain hän on ohjaajapehmeä, mutta myös räväkkä.
Akan ollessa 3-vuotias laumamme kasvoi kodinvaihtajalla, 6-vuotiaalla leikatulla siperianhusky uroksella. Muutos oli mielestäni helppo ja näitv ei voisi enää kuvitella toisistaan erillään. Olen myös ihaillut Akan kykyä rauhoittaa hiukan stressiherkempi laumatoverinsa erilaisissa tilanteissa. Uusissa koirakohtaamisissa Akka on ehkä hiukan hitaasti lämpenevä ja on häntä tosikoksikin kuvailtu.

Akka on niin arjessa kuin muutoksessa rauhallinen, luotettava ja iloinen kumppani. Monella tapaa sellainen lapsuuden haavekuva vierellä kulkevasta omasta koirasta - mutta myös paljon enemmän."